Kontinuum -- A kontinuum elvet alkalmazó szülők vélemény- és tapasztalatcseréje

 

Kontinuum listáról
Magyar/Hungarian

ÜDVÖZLÜNK!

A KONTINUUM levelező lista tagjává fogadtunk!.
A KONTINUUM lista egy fórum, ahol Jean Liedloff legendás „A Kontinuum elv, Az elveszett boldogság nyomában” című, 1975-ben megjelent sikerkönyvéhez kapcsolódó témákat lehet megvitatni. A könyv összehasonlítja a mai „civilizált” népek és a dél-amerikai dzsungelben élő ún. „primitív” jekána indiánok kultúráját, gyermeknevelési gyakorlatát. A könyv magyarul a Kétezeregy Kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben. www.ketezeregy.hu
A kontinuum elv Liedloff szerint azt jelenti, hogy az emberek, és legfőképp a gyermekek fizikai, szellemi és érzelmi adottságai úgy tudnak a legjobban fejlődni, ha megtapasztalják az összes olyan behatást, melyhez fajunk hosszú törzsfejlődése során alkalmazkodott.
A kontinuum elv további ismertetése a Liedloff Continuum Network honlapján található a http://www.continuum-concept.org címen.

E lista elsődleges célja egymás kölcsönös támogatása. Ha üzenetet küldesz e listára – hacsak nem hívod fel az ellenkezőjére a figyelmet – feltételezzük, hogy elolvastad a könyvet, és a benne olvasottakat megpróbálod alkalmazni. Bár a listán mindenkit szívesen látunk, aki támogatja a kontinuum elvet, a tagok többsége gyakorló szülő, (vagy tervezi, hogy azzá lesz), és olyan javaslatokat bocsát közre vagy kér, melyek segítik, hogy modern korunkban alkalmazni tudja a kontinuum nézőpontú gyereknevelést.

Sokféle értelmezése és alkalmazási módja van a kontinuum elvnek. Bátorítjuk a szerteágazó, és egymás mellett békésen megférő nézőpontokat, és a listatagoktól elvárjuk a toleráns és udvarias hangnemet. Az elsősorban vitatkozó vagy defenzív – illetve adott nézőpont „helyességét” vagy egy másik „helytelenségét” igyekvő beírások – veszélyeztetik a lista támogató szellemét. Vegyél részt benne nyitott szellemmel, fogadd meg mindazt, ami tetszik, a többit pedig engedd el a füled mellett.

FONTOS:

Az nyílt információáramlás és eszmecsere szelleméhez igazodva, ez a lista nem moderált, a tagok szabadon szólnak hozzá. Ennek következtében tartsd szem előtt, hogy az itt hallott információ nem feltétlen pontos, vagy alkalmazható mindenki számára. Te magad vagy felelős azért, hogyan alkalmazod az itt szerzett ismereteket, legfőképpen akkor, ha ezek alapján olyan döntéseket hozol, melyek veszélyeztethetik a saját vagy felügyeleted alatt lévő gyermekek egészségét, biztonságát.

SZABÁLYOK ÉS JAVASLATOK:
Az alábbi szabályok és javaslatoknak célja, hogy a lista felhasználó-barát maradjon.
1. A listára való feliratkozás elfogadása a listatulajdonos saját belátása szerint történik.
2. Feliratkozáskor arra bátorítunk, hogy az első üzenetedben mutasd be magad a listatagoknak. (A hozzászólás tárgyként azt írd, hogy „Bemutatkozás”, „Új tag”, stb.) Ha van saját honlapod, akkor beírhatod az URL-et (webcímedet). Ha új témát akarsz bevezetni, vagy kérdést akarsz feltenni, azt egy külön hozzászólásban tedd meg, a megfelelő tárgymegjelöléssel. A bemutatkozásodban írd meg, hogy merre laktok, hátha van a közelben egy kontinuum közösség.
3. A listára küldött üzenetek TARTALMA:
(a) A hozzászólásoknak a „Kontinuum elv”-hez kell valamiképp kapcsolódniuk. Használd a saját email címedet olyan témáknál, melyek valószínűleg nem fogják a listatagok többségét érdekelni. Kérhetsz off-topic információt a tagoktól, ha a választ közvetlenül a saját email címedre kéred, és azt belefoglalod az üzenetedbe.
(b) Csak a saját hozzászólásodat írd be. Ez a lista arra való, hogy a tagok nézőpontját és tapasztalatát tegye közkinccsé.
Ne küldj tovább neked küldött emaileket a listára. SOHA ne továbbíts a listára láncleveleket, vírus riasztásokat, kérvényeket, vicceket stb. Az ökölszabály: „Amit nem te írtál, ne add közre!”
(c) Ha a gyermekedről írsz, ne felejtsd el minden alkalommal megjelölni a korát, hogy az üzenetedet olvasók, vagy arra válaszolók figyelembe tudják venni gyermeked fejlődési fokát.
(d) A különleges „ADMIN” tárgy előtag olyan off-topic beírást jelöl, mely a lista adminisztrációjáról és használatáról szól. Csak a listatulajdonos írhat „ADMIN” tárgymegjelöléssel, és azt minden listatagnak el kell olvasni.
4. FORMÁTUM. A hozzászólásaidat sima szövegként írd meg. Ne küldj stílusjegyekkel ellátott emaileket.
5. IDÉZET. Amennyiben egy előző üzenetre reagálsz, ne idézd az egész szöveget. (Az email programod ezt automatikusan megteszi, ha nem teszel ellene.) A számítógéped szövegszerkesztője segítségével törölj az idézet szövegből minden nem lényegbevágó részt – csak azt a minimumot hagyd benne, amitől még érthető marad a válaszod. Mindig nevezd meg, kitől származik az idézet. Legyen egyértelmű, melyik az idézet szöveg, és melyik a rá adott válaszod. Mentsd el a friss hozzászólásokat, hogy később tudjál hivatkozni a teljes üzenetre.
6. TÁRGY. Mielőtt elküldenéd válaszodat, ellenőrizd a tárgyát, hogy pontosan tükrözi-e üzeneted témáját, főleg akkor, ha a „kivonatolt” módozatra iratkoztál fel. Egy hozzászólás csak egy témáról szóljon! Ugyanarról a témáról tartalmazhat több választ is egy hozzászólás.
7. SPAM. Tilos kereskedelmi hirdetéseket, akciókat és spam-eket küldeni!
8. VISSZAJELZÉS. A listára vonatkozó megjegyzéseidet, javaslataidat vagy panaszaidat ne a listára (tehát mindenkinek), hanem kizárólag a listatulajdonos számára küldd el!
9. A listatagságod egyben azt is jelenti, hogy az ebben az üzenetben foglalt szabályokat elfogadod. Ellenkező esetben KÉRÜNK, iratkozz le!

Ha a korábbi leveleket, hozzászólásokat szeretnéd látni, látogasd meg a(z) Kontinuum archívumot . (Az aktuális archívum csak a lista tagjai számára érhető el.)

Kontinuum lista használata
Ha a listára szeretnél írni, akkor erre a címre küldd hozzászólásodat: kontinuum@zpok.hu.

Itt lejjebb feliratkozhatsz a listára, vagy módosíthatod a listatagsági paramétereidet.

Feliratkozás a(z) Kontinuum listára

Töltsd ki az alábbi űrlapot a(z) Kontinuum listára való feliratkozáshoz.

Feliratkozás előtt kérlek olvasd el a listaszerver illemtanát!

  Feliratkozási kérelmedről értesítést fogsz kapni, nehogy mások a tudtod nélkül felírhassanak. A lista zártkörű, a tagok listája külsősöknek nem elérhető.
  E-mail címed:  
  Neved (opcionális):  
  Meg kell adnod egy jelszót. A jelszó csak enyhe biztonságot nyújt, de megelőzheted vele, hogy mások tudtod nélkül módosítsák listatagsági beállításaidat!

  Ha nem adsz meg jelszót, akkor a Mailman automatikusan létrehoz egyet, és feliratkozásod megerősítése után elküldi neked. Személyes beállításaid szerkesztésénél természetesen bármikor e-mailben kikérheted a jelszavadat.

  A jelszó:  
  A jelszó még egyszer:  
  Milyen nyelven szeretnéd a listát használni? Magyar/Hungarian  
  Szeretnéd a listát digest formában kapni, naponta 1-2 levélben? Nem Igen

Kontinuum lista tagjai
(A tagok listája csak a lista tagjai számára érhető el.)

A tagok listájának megtekintéséhez írd be a címedet és a jelszavadat:

Cím Jelszó   

Kontinuum listáról való leiratkozáshoz, jelszó lekérdezéséhez, vagy a listatagsági beállításaid megváltoztatásához add meg itt a feliratkozási e-mail címedet:

Ha üres a mező, akkor a program kérni fogja az e-mail címedet


Kontinuum listát működteti: gentizsu at gmail.com
Kontinuum adminisztrációs felület (azonosítás szükséges)
zpok.hu levelezőlisták

Delivered by Mailman
version 2.1.5
Python Powered GNU's Not Unix